söndag 27 juli 2008

Höns

Som jag nämnde tidigare så hinner man fundera mycket när man har lite att göra och är "hundledig". Ikväll har jag haft tankar om höns. Tänk vad mysigt det vore att, sen när man blivit "stor" och flyttat till hus, skaffa höns! Vad kul att kunna bara gå ut i trädgården och hämta frukost! Inte för att jag är någon äggoman, men man kan ha mycket nytta av ägg. Man kan baka en massa och använda det till annan matlagning. Jo kul vore det, får väl se hur det blir i framtiden!


Fakta om höns:

De äter växter, mask, spannmål och snäckskall. Om hönan ruvar sina ägg i 3 veckor så så blir det kycklingar. En höna värper ca 300 ägg om året. Frigående höns blir 5-6 år. Höns är polygama vilket betyder att en tupp kan ha flera "fruar", upp till 30 st.


Fakta om ägg:

Vi svenskar äter i snitt 200 ägg på ett år. Men de största äggätarna är fransmännen och spanjorerna som äter 250 ägg på ett år! Det tar 24-25 timmar för en höna att bilda ett ägg. Ägg innehåller protein, vitaminer och mineraler som är bra för synen, immunförsvaret, skellet, tänder och huden.

Höns

Inga kommentarer: